Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. jihlavská tramvaj se vrací!!!

7. 10. 2012

1. jihlavská tramvaj se vrací

Den před stěhováním do KOS

1. jihlavská tramvaj zažila otevření mhd v Jihlavě, byla na slavnostní jízdě a v nedaleké budoucnosti ji zažije opět.

 

Jak se to všechno stalo?

Dne 26. srpna roku 1909 1. jihlavská tramvaj slavnostně vyjíždí do ulic oslavující Jihlavy, ve které začala jezdit tramvaj spojující centrum s Hlavním nádražím. V následujících létech bylo pro tramvaje nejlepší období ( i v Opavě), stavěly se nové tratě, kupovaly se další vozy atd.

Hrozná léta pro tramvaje

Po 2. světové válce se začalo masivně rušit tramvaje ve městech. Ani Jihlava nebyla vyjímkou a v roce 1947 naši tramvaj odvezli do Opavy. Krátce potom v roce 1948 v Jihlavě zbylé tramvaje vytlačily trolejbusy (zpočátku využívaly tramvajovou vozovnu). Jednoho listopadového večera roku 1948 ve 20 hodin přijela na Jihlavské náměstí poslední tramvaj.

Tramvaj v Opavě

Naše tramvaj naštěstí nebyla sešrotována, ale jezdila v Opavě. Avšak kvůli zastraralému stavu opavských pouličních drah bylo roku 1950 rozhodnuto, že je jako v Jihlavě nahradí trolejbusy. Dne 24.8.1952 byl slavnostně zahájen provoz trolejbusů a dne 22. dubna. 1956 mezi 16. a 17. hodinou projely tramvaje Opavou naposledy.

60. let seníkem         Na tramvaji rostlo i víno

Naši tramvaj si někdo koupil a dal si ji do nedalekého Slavkova na svou zahradu, kterou koupil potom jiný majitel, používal ji jako seník a jednu dobu v ní spaly ovce. Pak přišla revoluce a majitel zahrady si řekl, že tramvaj prodá, jelikož se na ní chodili dívat zájemci a chtěli ji. Jenomže neměli dostatek peněz na opravu. 

Dopis = spása pro tramvaj

Až jednoho dne přišel majiteli dopis od primátora Jihlavy, že město naši tramvaj odkoupí, opraví a nechá si ji.

Tramvaj v Krnovských opravnách a strojírnách

A tak dne 5. října 2012 tramvaj naložili na speciálně upravené auto a odvezli ji do dílen Olpas Moravia s. r. o v Krnově, kde ji téměř celou postaví novou. Datum kdy naše tramvaj opustí dílny není známo, ale hned to nebude. Aspoň se na ni můžeme těšit, jak ji slavnostně město Jihlava představí,  tak jak to nedávno bylo v Opavě, která už svou tramvaj má.

Nyní je tramvaj v dílnách Olpas Moravia s.r.o                24.5.2013

Ve fotogalerii jsou obrázky s odvozem tramvaje ze zahrady (bohužel nemají nejlepší kvalitu, jelikož jsou z mobilu) a den před odvozem s originální střechou.

Odkazy:

Město Jihlava

Dopravní podnik Jihlavy

Olpas Moravia s.r.o.

Tříska 24.5.2013

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mhd Jihlava